Naast de specifieke kleurcoderingen van de verschillende verffabrikanten zijn de fabrikantonafhankelijke kleurcoderingen van RAL en NCS® het meest gebruikt. Vrijwel alle verffabrikanten kunnen hun verfproducten op kleur aanleveren volgens een opgegeven RAL of NCS-kleur. Voor het omzetten van kleurcoderingen van RAL naar NCS® is een "translation key" beschikbaar.
Het Scandinavische Kleureninstituut (Skandinaviska Färginstitutet AB) is de uitgever van de NCS-kleurenwaaier. NCS staat voor Natural Color System®, een kleurcoderingssysteem dat de vele mogelijke verhoudingen weergeeft van basis wit en zwart met de elementaire kleuren geel(Y), blauw(B), groen(G) en rood(R).
De afkorting RAL staat voor "ReichsAusschuss für Lieferbedingungen" en stamt uit 1927. Het "Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung" is beheerder van deze industriestandaard. De bekendste RAL standaard voor kleuren is de "RAL classic" collectie. De kleurnummers zijn vier-cijferig en hebben allemaal een unieke naam. De collectie omvat momenteel 213 kleurcombinaties en is in Nederland veruit het meest toegepaste kleurcoderingssysteem.
Naast de meer generieke kleurmodellen als RAL en NCS beschikken meerdere verffabrikanten over eigen kleurcollecties, waarmee aansluiting wordt gezocht bij hedendaagse trends. Wij hebben een aantal nuttige links voor u verzameld naar weblocaties waar meer informatie over en beeldschermvoorbeelden van diverse kleurcollecties gevonden kunnen worden. Kleurcollecties zijn altijd gericht op de eindkleur die bereikt dient te worden. Wanneer kleuren worden gekozen uit bijzondere kleurcollecties van specifieke verffabrikanten dient men zich te realiseren dat deze wellicht niet verkrijgbaar zijn voor industrieel toepasbare (grond)verfproducten. Dergelijke maatwerkkleuren zijn vaak gekoppeld aan specifieke, vaak alleen verkwastbare, verfproducten.
Voor toepassing van transparante en semi-transparante kleuren is bemonstering op de beoogde houtsoort vooraf vrijwel altijd noodzakelijk. De eindkleur wordt daarbij in sterke mate beïnvloed door zowel kleur en structuur van het hout, de systeemopbouw (laagdikte), als het type verfproduct dat wordt toegepast. Kleurmonsters van uitsluitend verkwastbare schildersverven zijn vaak niet exact reproduceerbaar met industrieel toepasbare transparante beitsen of lakken.
Beschikt u over een zogenaamd verftechnisch advies van één van de bekende verffabrikanten, verzeker u er dan van dat dit advies ook daadwerkelijk realiseerbaar is wanneer gekozen wordt voor (volledige) industriële applicatie van het verfsysteem in de fabriek.